Archief

Schrijfkickstarters

Op deze pagina staan stukjes van mijn oude blog voorwoord. Ik plaatste ze daar tussen 2012 en 2017. Ze eindigen telkens met drie onderwerpen of invalshoeken, de Schrijfkickstarters – aanzwengelideeën voor wie wil schrijven, maar niet weet waarover.
Het overzetten is handwerk, het duurt dus even tot alle stukjes hier staan. En anders dan in een blog, is de volgorde nu chronologisch.


Zaaien   (15 maart 2012)

Nog geen drie weken geleden zaaiden we basilicum, bieslook, paprika en peterselie, en ook olijvenpitten uit een zakje. Terwijl twee paar kinderhanden het fijnere zaad zo goed mogelijk verspreidden over de vochtige potgrond, maakte ik kleine kuiltjes voor de olijvenpitten. Toen ik mijn zoon liet zien hoe hij ze in de kuiltjes kon leggen, twijfelde ik: ze hebben vast een boven- en een onderkant, zoals bloembollen, die moet je ook niet ondersteboven in de grond stoppen.
En nu is het al tijd om de kruidenplantjes te verspenen, ze verdringen elkaar. Alleen in de potjes met olijvenpitten gebeurt nog niks. Dat komt vast doordat zo’n harde pit veel tijd nodig heeft om open te breken, voor een teer bleek kiempje haar weg naar het licht kan zoeken. Hoop ik. Want ik wil niet denken aan een teer bleek kiempje ondersteboven in de pot.

Schrijfkickstarters:
Schrijf over een nieuw begin.
Schrijf over zaaien en oogsten.
Schrijf over iets waar je ondersteboven van bent.


Brand   (20 maart 2012)

Er liep een kat in mijn achtertuin, misschien van de buurvrouw. Hij zag er wel mooi uit, goed verzorgd. Ik heb hem toch maar weggejaagd, straks hangt ‘ie hier de hele tijd rond, gaat ‘ie tussen mijn planten poepen en plassen, daar heb ik geen zin in.
Zíj ging laatst vanachter de schutting tekeer tegen de kinderen, omdat ze in het brandgangetje aan het voetballen waren. Ze bonkte er flink bij tegen de poort. Ik zette een stoel bij de schutting en ging erop staan. Over de schutting heen sprak ik haar aan, maar ik kon haar niet zien. Verscholen achter de aanbouw zei ze dat het verboden is om te voetballen in een brandgang omdat die vrij moet zijn bij brand. Ik vroeg waar het brandde.

Schrijfkickstarters:
Schrijf over iets waar je pissig over bent.
Schrijf over vechten of vluchten.
Schrijf over brandjes blussen.


Luchtwortels   (27 maart 2012)

Heel, daar was het, ik was acht, negen jaar. Iedere boomwortel zou ik je nog kunnen aanwijzen, iedere flauwe bocht in het brede pad dwars door het bos, de smalle kronkelpaadjes. De wal waarin een vossenhol gegraven was tussen de wortels van een eik. Een grote voederbietenberg op een kale akker, een weitje met twee pony’s, waarvan we er eentje Saskia noemden. De gevaarlijkste heuvels om in de winter tussen de bomen door slingerend vanaf te sleeën. De beste klimbomen en plekken om een hut te bouwen. En aan de achterkant van de wal met het vossenhol, een eind verderop, een oud konijnenhol waar iemand vieze boekjes in verstopt had.
Alleen van Heel weet ik dat, van de bossen in Heel, daar was ik.

Schrijfkickstarters:
Schrijf over wortels.
Schrijf over verstopplekken.
Schrijf over de beste tijd van je leven.


Stilstaan  (4 mei 2012)

De trein van Tilburg naar Den Haag gaat over het Hollandsch Diep. Aan de overkant tel ik acht, negen, tien bunkers in het land langs de dijk. Het is vijf voor acht. Even later staan we twee minuten stil. In de coupé gaan de gesprekken door. Buiten staan de mensen niet stil. Ik zie op het perron blikken, gebaren, waarom vertrekt die trein niet? Ze staan er niet bij stil. De doden en de trein, ze zijn losgekoppeld.

Schrijfkickstarters:
Schrijf aan een stuk door, begin met Denkend aan Holland
Schrijf over stilstaan.
Sta stil.


Alleen erwtjes   (20 juni 2012)

Een meisje van een jaar of tien, met een glimmende zwarte jas met nepbontkraag, zit tegenover haar moeder in de trein.
Moe: Zullen we in D. uitstappen en dan de metro nemen?
Meis: Nee, dan duurt het nóg langer voor we thuis zijn.
Moe: Maar als we eerst naar R. gaan, moeten we ook nog met de bus.
Meis: Ik wil de snelste weg naar huis.
Moe: Ik weet ook niet precies hoe laat de bus gaat…
Meis: Ik zeg niks, beslis jij maar. Anders breng ik je alleen maar meer in de war.
Een tijdje zeggen ze allebei niets. De moeder kijkt naar buiten. Het meisje kijkt naar haar.
Meis: Is er iets?
Moe: Nee, ik vraag me alleen af of we wel in de goede trein zitten. Het ziet er zo onbekend uit, heel anders dan vanmorgen.
Het meisje kijkt naar de weilanden en akkers langs het spoor.
Meis: Als jij héél veel land had, hè mama, wat zou je er dan op zetten?
Moe: Erwtjes.
Meis: Alleen erwtjes?
Moe: Alleen erwtjes.

Schrijfkickstarters:
Schrijf over twijfel.
Schrijf over de juiste weg kiezen.
Schrijf over zekerheid (of over je favoriete groente).


Auteursbuurt   (26 juni 2012)

Ik woon tegenwoordig in de Bouwmeesterbuurt. Hiervoor woonde ik in de Autersbuurt. Ik zat daar boven in mijn werkkamer en hoorde ver weg een trein rijden. Dichterbij schetterde een ekster. Ergens in de buurt klonk het bonkende geluid van containers die geleegd werden in de vuilniswagen. Buiten sloeg iemand een deksel dicht. De buurman. Zijn stem.
Een schaduw schoof over de huizen toen een groot pak wolken over dreef. De bladeren van de eiken in het hofje ruisten, vogels kwetterden, een merel floot zingend.
Daar was de vuilniswagen, met muziek uit de speakers en piepende armen die de containers ophieven. En de stem van mijn zoon, beneden in de gang, die zijn verhalen door alles heen vertelde, wilde vertellen, iedere spontane inval.

Schrijfkickstarters:
Schrijf over machines.
Schrijf over wat je nu hoort of ooit hoorde.
Schrijf iedere spontane inval op, door alles heen.


Toyotootje (1)   (19 augustus 2012)

Mijn auto was gestolen. Het betreft een populair model van een populair merk, en dan ook nog eens van een populair bouwjaar, heb ik inmiddels begrepen. Verder zeg ik er niks over.
Gelukkig vond de scheepvaartpolitie hem terug op de kade van een haven in het buitenland (België), klaar om verscheept te worden naar een land nog veel verder weg denk ik. (Aanwijzingen in het Arabisch, dwars over de voorruit, bij wijze van pakbon). Ik heb hem daar (in Antwerpen) opgehaald. Het is al weer even geleden. Ik heb er meteen een goed slot op laten zetten.
Deze week reed ik samen met mijn dochter in dat autootje naar Breda. We gingen een bureau voor haar kopen. Leuk, zo’n grote dochter voorin naast me. Op het parkeerdek van IKEA tilden we samen het pakket van 30 kilo in de auto. En thuis tilden we het weer eruit en legden het binnen, op de huiskamervloer.
Morgen gaan we het bureau op haar kamer in elkaar zetten. Ze gaat naar de middelbare.

Schrijfkickstarters:
Schrijf over de eerste stap(jes).
Schrijf over wat je gestolen kan worden.
Schrijf over iets dat je hebt teruggevonden.

 

%d bloggers liken dit: