Archief

Schrijfkickstarters

Op deze pagina staan stukjes van mijn oude blog voorwoord. Ik plaatste ze daar tussen 2012 en 2017. Ze eindigen telkens met drie onderwerpen of invalshoeken, de Schrijfkickstarters – aanzwengelideeën voor wie wil schrijven, maar niet weet waarover.
Het overzetten is handwerk, het duurt dus even tot alle stukjes hier staan. En anders dan in een blog, is de volgorde nu chronologisch.


Zaaien   (15 maart 2012)

Nog geen drie weken geleden zaaiden we basilicum, bieslook, paprika en peterselie, en ook olijvenpitten uit een zakje. Terwijl twee paar kinderhanden het fijnere zaad zo goed mogelijk verspreidden over de vochtige potgrond, maakte ik kleine kuiltjes voor de olijvenpitten. Toen ik mijn zoon liet zien hoe hij ze in de kuiltjes kon leggen, twijfelde ik: ze hebben vast een boven- en een onderkant, zoals bloembollen, die moet je ook niet ondersteboven in de grond stoppen.
En nu is het al tijd om de kruidenplantjes te verspenen, ze verdringen elkaar. Alleen in de potjes met olijvenpitten gebeurt nog niks. Dat komt vast doordat zo’n harde pit veel tijd nodig heeft om open te breken, voor een teer bleek kiempje haar weg naar het licht kan zoeken. Hoop ik. Want ik wil niet denken aan een teer bleek kiempje ondersteboven in de pot.

Schrijfkickstarters:
Schrijf over een nieuw begin.
Schrijf over zaaien en oogsten.
Schrijf over iets waar je ondersteboven van bent.


Brand   (20 maart 2012)

Er liep een kat in mijn achtertuin, misschien van de buurvrouw. Hij zag er wel mooi uit, goed verzorgd. Ik heb hem toch maar weggejaagd, straks hangt ‘ie hier de hele tijd rond, gaat ‘ie tussen mijn planten poepen en plassen, daar heb ik geen zin in.
Zíj ging laatst vanachter de schutting tekeer tegen de kinderen, omdat ze in het brandgangetje aan het voetballen waren. Ze bonkte er flink bij tegen de poort. Ik zette een stoel bij de schutting en ging erop staan. Over de schutting heen sprak ik haar aan, maar ik kon haar niet zien. Verscholen achter de aanbouw zei ze dat het verboden is om te voetballen in een brandgang omdat die vrij moet zijn bij brand. Ik vroeg waar het brandde.

Schrijfkickstarters:
Schrijf over iets waar je pissig over bent.
Schrijf over vechten of vluchten.
Schrijf over brandjes blussen.